Terugblik Internationaal Natuurfoto Festival 2014
Met het openen van Burgers Zoo, begon het Safari Meeting Centre direct vol te lopen. Een korte terugblik op het geslaagde 7e NVN Internationaal Natuurfoto Festival.
Na binnenkomst stortten de enthousiaste bezoekers zich op de verschillende stands, om zich te vergapen aan de grootste tele-objectieven, boeken te kopen of zich te abonneren op één van de fraaie fototijdschriften. Om 9.30 beet het Centrum voor Natuurfotografie de spits af van het seminarprogramma. Bart Siebelink en Edo van Uchelen namen de bezoekers op geheel eigen, unieke wijze mee in de wereld van de natuurfotografie.
In het goed gevulde auditorium toonden Angela en Jonathan Scott niet alleen prachtige beelden van Afrika en Antarctica, maar vertelden vooral ook over het maken ervan: het juiste licht, bewuste compositie en een gedegen voorbereiding. De Scotts hadden ook een duidelijk aanmoedigende boodschap: “Vertel vooral jouw eigen verhaal, ook al heb je hier geen leeuwen en dergelijke. Die heb je niet nodig voor een goede foto.”
Daarna was het de beurt aan Leon Baas. Zijn seminar startte met een luchtige audiovisual. Enkele beelden uit deze AV, aangevuld met een dozijn aan andere prachtige foto’s, werden daarna uitgelicht. Zonder er doekjes om te winden, vertelde Leon alle ins en outs van deze foto’s: reflectieschermen, flitsers en andere hulpmiddelen, merk, dan wel home made. Alle hulpmiddelen werden live getoond en doorgegeven aan het enthousiaste publiek.
David Tipling sloot het seminarprogramma af met een reeks indrukwekkende vogelbeelden, met uitstapjes naar onder andere een stadse otter en hazen. Vol passie nam hij de toeschouwers mee in zijn persoonlijke belevenissen.
In de lunchpauze was er alle tijd om een lekker broodje te pakken, de bush met de fotocamera vast te leggen of een bezoek te brengen aan de fotomarkt. Vijf gelukkigen waren uitgenodigd voor een persoonlijk portfolioreview door Angela en Jonathan Scott, Lesley de Beer en Jan Vermeer. De beelden waren vaak verrassend en van een hoog niveau. Nieuwsgierigen konden ook kennismaken met de NVN Jeugdgroep, gewoon om te informeren, maar uiteraard ook om direct aan te sluiten.
Om 13.30 uur was het dan eindelijk zover. Voorzitter Eric Bergmeester heette iedereen welkom en gaf het woord aan Peter Muller die het middagprogramma opende. In de voorgaande edities vervulde Peter alleen de rol van ‘anonieme’ dagvoorzitter. In deze editie was de tijd gekomen eens nader kennis te maken met deze veelzijdige persoon. Door middel van elkaar versterkende duofoto’s gaf Peter inzicht in zijn passie.
Met Joris van Alphen gingen we op expeditie naar Mount Kinabalu. Een grote groep biologen ging voor het eerst op onderzoek naar het leven op deze enorm hoge berg op Borneo. Joris legde de expeditie zelf en de vele bijzondere vondsten vast. De resultaten werden gepubliceerd in National Geographic Magazine.
Veel dichter bij huis, zeg maar bijna in de achtertuin, valt ook genoeg te ontdekken. Leon Baas toonde ons zijn favoriete mieren en pissebedden. Keer op keer werden de toeschouwers verrast door de wonderlijke schoonheid van alles dat normaal ongeliefd is. Het meest bijzonder waren wellicht de opnamen die gemaakt waren met zijn eigen groothoek-macro-objectief.
Van het superrealisme naar het kunstzinnige abstracte werk van Sandra Bartocha. Juist deze afwisseling in stijlen maakte het gehele festival voor de bezoeker van begin tot einde boeiend. In een audiovisual toonde Sandra haar verrassende en vernieuwende blik op de natuur. Bij veel foto’s moest je echt even kijken wat er nu precies getoond werd. Daardoor bleef de presentatie prikkelend.
Na een korte pauze was het tijd voor David Tipling. In een bijzondere presentatie toonde David de, vaak niet zo positieve, relatie tussen mensen en vogels. Van eeuwenoude vogelmozaïeken tot indrukkende tooien van traditionele volkeren en van vogels op een bord tot hanengevechten.
Theo Bosboom toonde nieuwe beelden van zijn geliefde IJsland, maar ook van zijn nieuwe project ‘herfst onder water’. Herfstblaadjes in een stroom, schuimkoppen en uiteraard zijn winnende foto bij de Wildlife Photographer of the Year Competition.
Klassieke en instrumentale muziek werden even naar de achtergrond verbannen bij de korte, maar flitsende presentatie van de NVN Jeugdgroep. In deze presentatie kwamen tal van indrukwekkende beelden van jonge fotografen voorbij en werd het doel van de NVN Jeugdgroep toegelicht.
Na de tweede korte pauze bleven we even bij de jeugd. De Marius van der Sandt Stichting presenteerde zich aan het grote publiek. Niemand minder dan André Kuipers onderstreepte het belang van meester – leerling. André overhandigde het eerste exemplaar van ‘Oog voor natuur’ aan Mart Smit, de coördinator van de NVN Jeugdgroep. Uiteraard ging André daarna nog even verder. Hij nam de bezoekers mee naar het ISS en toonde de aarde van zijn mooiste kant.
Eenmaal terug op aarde gingen we verder met het opvallende werk van Jonathan Lhoir. De titel van de presentatie, ‘Black and Wild’, vormde een perfecte samenvatting van de presentatie: donkere, surrealistische foto’s met een hoge mate van abstractie. Opvallend is dat Jonathan erin slaagt zijn persoonlijke visie op natuurfotografie in te zetten op zowel landschapsschaal als dieren in hun omgeving en macrobeelden.
De spanning liep op toen op het podium allerhande attributen verschenen. Kisten, een gitaar en een zwemboei vormde het decor voor de opvallendste presentatie van de dag. Jasper Doest toonde ons de laatste echte wildernis van Nederland, Rottumeroog. De foto’s werden vergezeld door live gitaarmuziek, waarbij het verhaal in briefvorm werd verteld. Een unieke en bijzondere presentatie, die niet in woorden samen te vatten is, maar die je zelf ervaren moet hebben.
Na het uitgebreide avondbuffet was het tijd voor de laatste sprekers. Allereerst was het de beurt aan Angela en Jonathan Scott. Ditmaal toonden de Scott’s geen foto’s, maar filmbeelden. Een soort van making of, waarbij inzicht werd verkregen in hun aanpak, de ontmoeting met wilde dieren en hun uitvalsbasis.
Vincent Munier sloot het Fotofestival af met een indrukwekkende presentatie. Aanvankelijk waren de foto’s opvallend ‘kleurrijk’, maar tegelijkertijd wel zo kenmerkend leeg. In Tibet ging Vincent op zoek naar de wilde jak, een bijna onmogelijke opgave. Het landschap van Tibet is enorm uitgestrekt, terwijl wilde jaks zeer schuw zijn. Met een enorm doorzettingsvermogen slaagde de Fransman erin de jaks uiteindelijk van dichtbij te fotograferen. In het tweede gedeelte van de presentatie liet Vincent een tweede onmogelijke expeditie zien, namelijk naar de witte poolwolven op Ellesmere Ialand. Helemaal alleen zwierf Vincent een maand lang over sneeuw en ijs, met achter zich een slee van 120 kilogram. Dagen gingen voorbij, totdat hij ineens oog in oog stond met negen wolven en hij zijn geheugenkaartjes vol kon schieten. De wolven deden hem niets en gingen er na een paar uur vandoor. De fantastische foto’s vormen de tastbare herinneringen aan deze extreme reis.
Daarmee kwam de zevende editie van het NVN Internationaal Natuurfoto Festival ten einde. Wij danken alle sprekers, sponsoren, supporters, standhouders, vrijwilligers en bezoekers. Zonder jullie was er geen festival. Graag tot over twee jaar, zoals altijd in het tweede weekend van februari, bij de achtste editie van het festival!